Seizoen 2018

Absoluut hoogtepunt; 1e Nationaal Bergerac 16336 d.!


Lieten de oude duiven het dit jaar een beetje af weten, de jaarlingen deden het prima.
We speelden twee vluchten met middaglossing, te weten Bordeaux sector 2 en NAtionaal Bergerac.
Bordeaux verliep prima met een 3e en 5e provinciaal ( eertse twee jaarlingen)
Berrgerac bezorgde ons echter het hoogtepunt met een nationale zege tefen 16336 d.
Verantwoordelijke hievoor was Jopeke, een kras witpen doffer. Op Bordeaux liet hij al zien uit het goede hout te zijn gesneden met een 128e prijs nationaal sector 2 tegen 3172 duiven.
Met een aankomst om 05.08.42 verraste hij ons in postieve zin op Bergerac dd 29 juli.!

 NL17 1148635 Klein

 

 

 

 

 Stamjopeke Jpg 1

 

 

 

 

 

27 december 2017

Update

2017 ligt weer bijna achter ons. Privé en zakelijk een goed jaar, sportief wat minder.
De dagfond liep gewoon niet, volgend jaar gaaan we het op een ander hok weer proberen.
De overnacht verliep wisselvallig. We verspeelden tijdens het invliegen op de vitesse midfond onze kandidaat eerstgetekenden voor Pau en Barcelona(Robinha), wat natuurlijk een fikse tegenvaller was.  Op de moeilijke Barcelona  bleven onze 1e, 3e en 4e getekenden achter
Hadden we in 2016 de 5 snelste eerstgetekende in de internationale uitslag, een jaar later zijn is er  van deze 5 nog maar 1 duif op hok.
Ook dat is fond....
Wel hebben we weer een veelbelovende jaarling, de Yara wint een 43 nat. Bordeaux 3264 d. sector 2 en drie weken later op verse eitjes een 6e nat. Cahors 3922 d. sector 2. We kweekten haar uit de Einar met de 06 van Myloe.
We hebben dit jaat een grote ploeg jongen( 110 ) stuks overgehouden dus we kunnen volgend jaar goed gaan testen.

 

Op vakantie in Mallorca werd ik (Peter) door een een groep duivenmelkers uitgenodigd voor een etentje.
Heerlijk gegeten en uitereraard over duiven gekletst.
Zie onderstaande foto's.

Mallortca 1

Mallorca 2

 

 Mallorca 3

 

 

 

Image1 

 

19 April 2017

We zijn er weer.

Na een radiostilte van een halfjaar zijn we weer in de lucht.
Er is aardig wat verbouwd deze winter.
Allereerst is de verluchting van het hok voor de dagfond veranderd, op advies van de heer Duindam.
Vanwege de matige prestaties hadden we deze verluchtingexpert er bij gehaald om zijn advies te vragen. Het leverde het nodige timmer en knutselwerk op voor onze timmerman Ys, nu maar hopen dat het succes oplevert!
Onder de oude duiven hokken voor de grote fond(in de kapschuur) heeft Ys een prachtig jonge duivenhok getimmerd wat plaats geeft aan zo'n 150 jonge duiven voor de grote fond. Daarvoor zijn grote rennnen geplaatst, gemaakt door van der Kwast uit Ochten.
De kweek verloopt voorspoedig, 60 dagfond en 80 grote fond jongen bevolken nu de hokken.
Ook is er een begin gemaakt met het invliegen, de dagfond en jaarlingen voor de grote fond zijn twee keer mee geweest met de kar op zondag(100 km) en de oude voor de grote fond 1 keer.
Ze kwamen goed naar huis, 1 jaarling en 1 oude zij achtergebleven maar dat is niets bijzonders.
Omdat er geen invliegduiven meer zijn toegestaan op de wedvluchten gaan ze nu nog 1 keer mee met de kar en dan een 5 tal keer op de doordeweekse africhtingen.
27 mei Chateuadun is onze eerste serieuze krachtmeting.
We zijn benieuwd, en houden u op de hoogte
Voor de geïnteresserden; Alle kweekkoppels 2017 voor de grote fond staan op de site (Koppels grote fond 2017)

De dagfond  koppels volgen nog

 

 

 

 

7 november

Goed nieuws

Verschillende goede berichten ontvangen!
Allereerst zijn we winnaar geworden van de ereprijs van Cureghem centre(inrichter internationaal Barcelona) voor de snelste 5 eerstgetekenden op de internationale Barcelona uitslag. Toch wel iets om trots op te zijn, zeker op zo'n moeilijke Barcelona als 2016.
Het betekent ook een rit naar Brussel op 4 december voor de huldiging in het Constant vanden Stock stadion.

Daarnaast zij we winnaar geworden van het klassement 2 eerstgetekenden Barcelona nationaal over de laatse 5 jaar(2012 t/m 2016),gepubliceerd in het Spoor der Kampioenen.

 

 

 Barcelona Klassement 5 Jaar

Tenslotte lazen we in 'De Duif' dat de Beste Marathon van Nederland van 2016 voor 75 % van onze duiven afstamt.
deze jaarling duif werd gespeeld door John van Dongen uit Arnemuiden. 

 

 

 

 

29 juli

Eindelijk weer tijd voor een update.

Allereerst de dagfond. De voorbereiding voor de dagfond ging prima tot het eerste weekend van mei.
Een zeer slecht verlopen Quievrain met warm weer en zuidoosten wind kostte ons veel duiven.
Van de 36 ingekorfde duiven zij er 12 achtergebleven, waarbij onze drie beste jongen van vorig jaar en onze beste jaarling van vorig jaar.
Mede hiedroor en het uitblijven van de grote vorm is het dagfond seizoen matig verlopen. We hebben een een mooie ploeg jongen die inmiddels tot 300 kilometer is geweest. We hopen dan ook volgend jaar weer goed mee te kunnen doen. Misschien doen we nog wat aanpassingen aan het hok.

De overnacht fond.

De eerste vlucht was Pau. 5 tweejaarse mee en nul prijzen.
De tweede vlucht was Agen . 12 tweejaarse mee en 3 prijzen waarvan 1 's avonds.
Dan Barcelona. Een moeilijk verlopen vlucht. Wij zijn tevereden met het resultaat. Met 16 duiven mee  was de uitslag als volgt
Nationaal tegen 5239 duiven 63e (4e getekende) 212e (2e getekende won in 2015 112e nat)  220e(11e getekende) 432e(3e getekende)
470e (1e getekende) 544e (5e getekende) en 1233e(13e getekende)
Dus 7 prijzen van de 16 met daarbij de 5 eerstgetekende. Ons beste resultaat tot nu toe op ons nieuwe adres!
De 63 nationaalwordt gewonnen door de 12-1468956


12 1468965

 

8 april 2016

Het seizoen staat voor de deur.

Tot nu toe loopt alles op rolletjes. De kwekers voor zowel de dagfond en overnacht fond zijn eind december gekoppeld,evenals de vliegduiven voor de dagfond. De eerste ronde eieren van de kwekers zijn onder de jaarling vliegduiven gelegd, zodat we snel twee rondes van de kwekers hebben kunnen spenen. In tegenstelling tot de laatste jaren geen gezondheidsproblemen gehad bij deze jongen. Nu maar hopen dat dat zo blijft. Heel binnenkort kunt u bij koppels dagfond lezen hoe we gekoppeld hebben.
Er komen nog een stuk of tien jongen van de derde ronde bij, en dan hebben we een mooie ploeg van zo een 70 stuks voor de jonge duiven vluchten.
De eerste ronde van de overnacht kweekduiven is naar de Witte Duifstraat in Krommenie verhuisd, naar het hok van de nieuwe combinatie Mila en Manisha Brugemann. De tweede ronde is net afgespeend op eigen hok. De derde ronde eieren zijn onder de jaarlingen nestduiven gelegd, zodat ze nu aan de vierde ronde kunnen beginnen. Met de jongen van de beste oude duiven hopen we dan zo'n 100 jongen te kunnen spelen op de navluchten. Bij koppels grote fond kunt u terugvinden hoe de koppels zijn gezet 

De nestduiven voor de overnacht zijn half maart gekoppeld en beginnen nu een beetje te trainen. De bedoeling is uiteindelijk om er een twintigtal op Barcelona te spelen en de twee jaarse te verdelen over Pau, Agen (ZLU) en ST.Vincent(ZLU)
Maar eerst maar eens rustig inspelen op 100-200-200-300 en 350 kilometer. De jaarlingen gaan naar een tweetal dagfond vluchten en dan Bergerac als alles goed gaat.

De weduwnaars en duivinnen voor de dagfond komen nu om de dag los en mogen dit weekend hun eerst vluchtje van 100 km afwerken
De duivinnen op vrijdagavond in de club en de doffers op zondag met de opleerkar. 

Goed nieuws uit Japan

We ontvingen een e-mail uit Japan van mr Yoshida dat hij winnaar was van de zware 700 km éénhoksrace van de JRPA(Japanse bond).
De winnaar werd gekweekt uit een duif bij ons aangeschaft uit "Zoon Antara" x "Jamelda"(6e internationaal Barcelona 2011) x Gebr. Kuypers
Altijd leuk om te horen dat onze duiven ook bij anderen succesvol zijn!

 

 

 YOSHIDA

 Mr Yoshida en Peter

     八郷700k全国1位

 De winnenende duif

 

 

 

 

 

 

24 november

Met gemengde gevoelens.

Afgelopen week hebben wij op de totale verkoping van Peter Molenaar en zoon Ronald de "Rosetta"gekocht.
De duivin won als jonge duif 6 prijzen en als jaarling 11 prijzen, met een 8e van Pont St. Maxence(385 km) tegen 13111 duiven, en 5 op 5 op de dagfond met onder andere een 2e Argenton in Rayon C tegen 401 duiven en een 6e Bourges tegen 729 km. Ze werd duifkampioen dagfond in het Rayon. Kortom, een duivin waar we erg blij mee zijn in ons kweekhok.
De reden van de verkoping was minder leuk. De duivenhokken staan bij het huis van Peter, vanwaar er in kampioensstijl werd gevlogen
Helaas werd Peter in september 2014 door een herseninfarct getroffen, waardoor de verzorging geheel op de schouders van Ronald terechtkwam. Met een drukke baan, een jong gezin en voetbal beslommeringen erbij viel dit niet vol  te houden. Bovendien kan Ronald thuis geen vlieghok plaatsen.
Daarom werd er besloten om tijdelijk de duivensport voor gezien te houden en uit te kijken naar een nieuwe stek om opnieuw te beginnen.Hopelijk kunnen we de combinatie binnenkort weer begroeten in de sport, en kunnen wij de trijd met ze aanbinden met de kinderen van Rosetta.

 

Rosetta 

6 oktober


Verder verloop seizoen


Na een lange stilte zijn we er weer met een update. Vanwege drukte en vakanties zijn we niet meer aan het bijwerken van de site toegekomen.
Een korte samenvatting van het verdere verloop van het seizoen.


De overnacht duiven

Na Barcelona zijn de meeste oude duiven nog naar Perpignan geweest. Om teveel risico's te vermijden werden er van de Barcelona duiven die op zaterdag arriveerden maar 2 op Perpignan gespeeld. De overigen bewaren we weer voor Barcelona 2016. Ook werden  een aantal tweejaarsen die mee geweest waren naar Bergerac ingekorfd. Het duivinnetje dat op Bergerac onze eerste was kon helaas niet mee; te ver in de rui.
Over het resultaat kunnen we kort zijn;slecht. Slechts enkele staartprijsjes. Ook deze zijn echter niet terug te vinden in de uitslag. Vanwege een barbecue bij NIC Alkmaar werd er reeds zaterdagmiddag uitgeslagen van Perpignan. Omdat wij zelf aan het werk waren  en Colinda nog op Argenton moest wachten( met ook duiven in dezelfde module als Perpignan) hebben we helemaal niet uitgeslagen. Jammer maar helaas.
Leuk initaitief van het NIC maar jammer dat men geen rekening houdt met liefhebbers die ook nog Argenton spelen.

24 jaarlingen mochten onze eer hoog houden op Cahors, 25 juli, de laatste NPO vlucht met middaglossing van het seizoen.
Het was onze eerstgetekende en favoriete jaarling die voorop kwam, goed voor een 25e plaats in de Fondclub NoordHolland en de 57e in  sector 2 tegen 5810 duiven. Met tien prijzen in de sectoruitslag waren we tevreden. Het duivinnetje wat voorop kwam  was van jongs af aan een favorietje. Prachtig gebouwd donkerbont met fluweelzachte pluimen. Als jonge duif kwam ze al op tijd van een rot slechte navlucht. (Een overnachtvlucht uit Quievrain.)

14 1821915
De jonge duiven hebben twee navluchten gehad, de tweede verliep bij ons moeizaam waarna ze thuis mochten blijven.
Inmiddels vliegt er ook een flinke ploeg late jongen rond.
Als alles volgens plan gaat starten we in maart met het opleren van deze talenten, waarna ze vanaf de eerste wedvlucht mee zullen gaan.

 

De dagfond duiven


Deze zijn nog meegeweest naar Chateauroux en Argenton.
Twee mooie vluchten maar een mager resultaat. We pakken onze prijzen maar geen kopduiven.
Na Argenton heeft de selectie plaats gevonden, er blijven 6 koppels oude duiven over, de overige 18 broedhokken zullen gevuld worden met jong talent.
De oudjes mochten nog twee keer twee weken broeden en zijn inmiddels gescheiden.
Zo tussen Kerst en Nieuwjaar worden ze weer gekoppeld, gelijk met alle kweekduiven.

De jonge duiven voor de dagfond , die voornamelijk door Colinda en Lara verzorgd worden en op Lara haar naam gespeeld worden deden het prima! Mooie serie's met een aantal kopduiven. Alleen de tweede en de laatste vlucht waren minder.
Een mooie ploeg jonge duiven is overgebleven. Helaas alleen wat weinig duivinnnen. 

 Jos

--------------------------------------------------------------------------------

 

6 juli

Barcelona en Bergerac

Vanwege de verwachtte extreme hitte dit keer een aangepast programma
Helaas geen Chateauroux, en Bergerac ipv Cahors.
Eens te meer bleek hoe goed duiven hitte kunnen verdragen onderweg, vooral Bergerac, 905 kilometer, verliep ondanks de lage snelheden prima met nauwelijks acherblijvers. Op eigen hok 10 terug van de 11. We beginnen met de 13e provinciaal NoordHolland en 33e melding in Sector 2 van 2425 duiven. Onze eerste duif was een twee jaars duivinnetje, gekweekt door onze vriend Ys Kaptein, uit de lijnen van zijn Barcelona Goulden Double, welke weer veel Brugemann duiven in de afstamming hebben.

Dan Barcelona, de koninginnevlucht voor de fond liefhebbers. Een zware maar eerlijke vlucht met naar omstandigheden een goed verloop.
Zaterdagavond de meeste prijzen verdiend.
Mede geholpen door de zuid oosten wind eist NoordHolland de hoofdrol op.
Grandioos winnaar op een afstand van 1281 kilometer Kees Droog uit Andijk

 

Kees Droog

Kees Droog met de winnares.


3 en 7 nationaal Cees vd Laan Castricum, 4e nationaal Fam Hendriks Zuiderwoude en comb Verwey de Haan 10e nationaal.

 


Zelf geen klokken we  geen echte kopduif, maar met de 112e nationaal en 10 prijzen van de 20 zijn we toch tevreden.

Hieronder stamkaart van onze eerste duif.  En we noemen haar:    ROBINHA.

 

 

    12 1468933

 

21 juni

Tweede en derde dagfond

De tweede dagfond werd vervlogen op 6 juni uit Bourges(623 kilometer)
Gelost om 8 uur, mooi weer, wind draaiend van noord naar west tot zuidwest.
We pakken dit keer de eerste in de club ( voor het eerst op het nieuwe adres!) tegen 250 duiven, in het rayon de 3e tegen 756 duiven achter twee stuks van dagfond  kampioen Richard Faber die een half minuutje sneller waren,  en de 17e in de Afdeling Noord Holland tegen 6300 duiven.
Als eerste arriveerde de 053, een duivinnnetje wat al een aantal prijzen had gevlogen als jong en op de vluchten in de aanloop naar de dagfond. Op de eerste dagfond mistte ze echter.
Opvallend deze keer dat in de afdeling de duivinnen ook de overhand hadden, maar liefst 21 van de 30 eerste duiven waren duivinnen!
Na een kwartier arriveerde de tweede duif, waarna ze vlot afkwamen, met als eindresultaat 16 prijzen van de 36.
Hieronder de afstamming van onze eerste duif,14 1822053

De derde dagfondvlucht was Vierzon op 20 juni, afstand 616 kilometer,
Behalve de 34 weduwnaars en duivinnen van het dagfondhok, hadden we nu ook 36 jaarling nestduiven voor de overnacht fond mee.
Dit keer geen echte kopduif, we beginnen 14 minuten na de eerste duif in de vereniging van Martijn en Marit Kramer.
Deze duif speelt ook de de eerste in de Afdeling NoordHolland, zodat Martijn en Marit eindelijk de overwinning op een NPO vlucht pakken waarop ze zolang gehoopt hadden. Na nog twee duiven van  Martijn en Marit beginnen wij op de 4e plaats in de vereniging, de 14e in het rayon tegen 743 duiven en de 47e in de Afdeling tegen 5200 duiven.
De duiven kwamen prima af, we spelen er 18 van de 34 dagfondduiven in de prijzen.
Onze eerste duif was onze favoriete jaarling doffer de 098  uit de Witpen Richard x Dochter ´t Goedje van Rudi de Saer.
Dit mooie witpen doffertje speelde als jonge duif al een paar mooie prijzen en was ook op de eerste twee dagfond vluchten present
Zoals we van te voren al wisten kwamen de nestduiven voor de overnacht weer veel te laat, we spelen er weliswaar nog twee in de prijzen,
Als alles goed gaat gaan er zondag aanstaande 27 de mand in voor Barcelona, dinsdag erna een stuk of dertig naar Cahors en de volgende donderdag 31 naar Chateauroux. Nu maar hopen om een weekend met mooi weer!

Jos

--------------------------------------------------------------------------------------------------

26 mei

Start dagfond.

Endelijk weer tijd voor een praatje op de site. Drukke tijden achter de rug.
Afgelopen zondag onze eerste serieuze krachtmeting, namelijk de eerste dagfond vlucht uit Chateaudun.
Met een dag uitstel vanwege een vervelend front precies op de vluchtlijn werden de NoordHollandse duiven om 8.30 in Chateaudun gelost.
Afstand voor ons 546 kilometer. In Frankrijk kalme noorden wind, in Belgie zwak variabel en in Nederland kalm westelijk.
We beginnen om 12.42 , een mooie vroege duif. We spelen in de club de 2e van 306 duiven achter dagfond kampioen Martijn Kramer.
In het rayon goed voor de 9e plaats tegen bijna 1000 duiven en in de hele afdeling NoordHolland 41e van 8300 duiven.
Het was onze eerstgetekende "Florian", rechtstreeks van het hok Hendriks en Zoon uit Nijswiller die voor de derde week achter elkaar als eerste arriveerde.
Toen wij in 2011 weer gingen starten met de dagfond haalden we circa 20 jongen bij deze combinatie, net als bij Rik Hermans en een tiental bij Richard Faber.
Ze waren net aan oud genoeg om met de navluchten mee te kunnen.  Ze kwamen redelijk goed naar huis, maar halverwege september kregen we een mailtje van Florian Hendriks dat de 930 opgevangen was in een centraal hok in Hoogerheide. Met een koerier de duif terug laten komen en niet meer gespeeld. Als jaarling na een aantal vitesse vluchten naar de dagfond, en met goed resultaat; drie keer bij de eerste tien in de vereniging, waaronder een tweede van een zware Orleans. Ook als tweejaarse een aantal leuke prijzen. Daarna overgewend naar het nieuwe adres en in 2014 weer twee mooie prijzen. In 2015 twee  keer 12e in de vereniging op de midfond en nu dan de tweede.(Zijn 15e prijs op de dagfond),
Na deze duif moesten we 19 minuten wachten op onze tweede, waarna ze regelmatig afkwamen met als resultaat 21 vd 37 in de prijzen in de vereniging en 16 van de 27 in het rayon.
De overnachtduiven waren voor de tweede keer mee , nu naar Feluy(215 kilometer)
Ze kamen prima af, wel een kwartier na de prijzen maar dat zijn we gewend op deze vluchten.
Komend weekend gaan de weduwduivinnen voor de dagfond meee naar Morlincourt(345 kilometer), de doffers voor de dagfond blijven thuis en mogen de week erna naar Bourges(627 kilometer) en de jaarling overnachters gaan ook  mee naar Morlincourt. De oude overnachters mogen zondag mee met het karretje(100km).
We houden u op de hoogte!

Jos

 

Florian  Florian "930" met zijn duivin "800".

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

23 februari

Soms zit het mee.............

In 2013 wonnen we op het oude adres aan de dorpsstraat de 17e nationaal Barcelona met de Mylou. Een prachtduivin met een prima afstamming. We vinden het beste van Jan Roelofs terug in haar stamboom, het oude Orhan en Myra bloed, de naam J Steketee zien we staan. Kijk zelf maar even bij Duiven-Grote fond en u zult zien dat een duif met zo'n afstamming en met zo'n prestatie op zo'n pittige Barcelona het waard is om op het kweekhok geplaatst te worden. Wat we dan ook gedaan hebben. We hebben er prachtige jongen uit gekweekt met de Pashmar. Tot de laatste ronde vorig jaar. Er kwamen geen eieren meer. Kan gebeuren. "Volgend jaar dan maar weer." zeiden we tegen elkaar. Maar dit jaar komt er ook geen ei meer uit Mylou. Op. Over. Ook met een hormooninjectie van de dierenarts, geen eieren meer. Jammer.  Een duivin van 7 jaar oud die geen eieren meer legt, terwijl ze niet "leeggemolken"is.  We hebben wel vier van de vorig jaar uit haar gekweekte jongen op het kweekhok geplaatst.  Ach ja, soms zit het mee....soms zit het tegen.

 

 

 Myloe In Het Hok

                    Myloe, 17e nat Barcelona 2013

 

Afgelopen weekend samen met mijn vrouwtje  weer op het feest van De Gouden Duif geweest in Broechem/Ranst . Altijd leuk en gezellig. Onze provinciegenoot Rob Timmermans won de Internationale Competitie Grote Fond. Prachtig !  Bevriende melkers weer eens gesproken, een vers pintje gedronken en nog even  gegeten in Lier. Je moet er wat van maken, toch ? Ellende genoeg op de wereld. De volgende ochtend na een nachtje  in hotel Best Western nog even naar de duivenmarkt en weer naar huis. Jupiler Bieren heeft mij dit jaar geen dividend uitgekeerd in de vorm van hoofdpijn, misselijkheid of andere lichamelijke ongemakken. Er zijn ook wel eens jaren geweest dat het dividend echt groot was. Dit jaar gelukkig niet.........

DSC 8631

                  Rob Timmermans won de Internationale Competitie Grote Fond

Peter

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 2 februari

Slechtste seizoen ooit, toch een topseizoen.

Het seizoen 2014 gaat bij de gebr. de boeken in als het slechtste seizoen uit onze postduivengeschiedenis.Nog nooit kregen we zoveel weken achtereen een pak slaag. Alleen op Barcelona konden de duiven nog enigzins de valklep vinden, op alle andere vluchten stuurden ze de kat.Maar ook op Barcelona ging het niet van een leien dakje. De eerste duif die arriveerde vloog zo'n 10 rondjes boven het hok en ging toen terug naar het oude hok aan de dorpsstraat waar ze tot een half jaar daarvoor uitvloog. Jos zijn vrouw Colinda  is toen als een speer naar het oude adres gegaan om te proberen de duif daar weg te jagen, maar daar aangekomen bleek er geen duif te zien. Die was inmiddels weer rondjes aan het vliegen boven het nieuwe adres.Dat duurde en duurde. Een andere duif arriveerde en kwam na lange tijd aarzelen binnen. Inmiddels was Kees weer op het oude adres gaan kijken en vond daar nog een Barcelonaduif op de kale leeggesloopte duivenzolder. Man, man, wat een misere dat spelen met overgewende duiven. Al bij al wonnen we nog een 9 tal prijzen nationaal van de 19 gezette duiven. Op bijna alle andere vluchten waren de resultaten belabberd. Alsof ze niet meer wisten waar ze thuishoorden. Je hoort wel eens verhalen van melkers die de pannen van het dak spelen met overgewende duiven, nou bij ons was het een drama. 2013 was een goed jaar, het laatste jaar op het oude adres. We wonnen de 17e en de 79e nationaal op Barcalona en op de dagfond hadden we een paar mooie resultaten neergezet met de Witpen Richard en met de Beste Rik. De verhuizing naar de nieuwe stek voltrok zich van juli tot en met december. En het eerste jaar op het nieuwe adres werd dus het slechtste jaar wat we ooit kenden. Maar we hebben daar geweldige hokken laten bouwen. Op onze nieuwe stek is er veel ruimte. We konden de hokken neerzetten waar we wilden,niet belemmerd door ruimtegebrek, lastige buren, bomen,schaduwplekken,winderige plekken...Bovenin de voormalige werktuigenschuur hebben we van die heerlijke zolderhokken laten maken door Ys Kaptein, onze duivenvriend uit Akersloot. Achter Jos zijn huis verscheen een hok voor de dagfondduiven. Het kaaspakhuis is 5 maal zo groot als het vorige  pand.   Eindelijk weer de ruimte om efficient te  werken en alle verkoopwagens en bestelbussen kunnen binnen staan.Leveranciers met vrachtwagen belemmeren niet meer het verkeer zoals op het oude adres. De dames die dol zijn op paarden hebben ze nu gewoon op eigen erf. Wat een weelde ! Na jaren woekeren met de ruimte hebben we zo'n ruim perceel kunnen kopen wat helemaal naar onze zin is...

En zo werd het slechtste seizoen ooit toch een topseizoen.

Peter

------------------------------------------------------------------------------------      

 

 

25 januari

Het moet wel leuk blijven.

Zoals u misschien wel weet zijn wij kaasboeren. Behalve zondag en maandag gaan we elke dag van de week naar de markt met onze verkoopwagens om onze handel aan de man/vrouw te brengen. Tot nu toe gaat het prima en is het in de loop der jaren steeds drukker geworden op onze marktplaatsen. Gelukkig hebben we niet zo'n last van de supermarkten en ook niet van de internetverkopen die bij andere branches op de markt en bij veel winkeliers voor een forse omzetdaling hebben gezorgd.Toen we ons  begin jaren negentig gingen toeleggen op de grote fond kozen we voornamelijk voor de ZLU vluchten. Die werden toen, op Barcelona na, namelijk op zaterdagochtend gelost. De duiven kwamen dan meestal zondagmorgen of soms zaterdagavond thuis. Voor ons ideaal. Vrijdag en zaterdag zijn voor ons de drukste dagen op de markt. Dan moet het verdiend worden, dan is er weinig tijd om de duiven op te wachten. Tot twee jaar geleden was het voor ons een ontspanning om zaterdagavond als het werk gedaan was te beginnen met het opwachten van de duiven. Heerlijk. Verkoopwagens naar binnen, personeel naar huis, pakhuis op slot, klaar. Duiven opwachten, of met elkaar kletsen wanneer de duiven zullen komen. Straks ? Morgenochtend vroeg ? Bij mooi weer samen tot donker buiten zitten aan een biertje in de hoop dat er één komt. Soms kwam er één, meestal niet. Dan de volgende dag op zondag in alle vroegte weer op het hok aan een bak sterke koffie en verse broodjes. De kick als er een vroege op de klep viel, de telefoontjes van bevriende melkers, de roodverbrande koppen die we meestal hadden. Of onder het zonnescherm zitten te schuilen als het regende en dan mopperen op iedereen en alles tot er toch een vroege viel. Herkenbaar, toch ? Dit veranderde voor ons toen de duiven op vrijdagmorgen werden gelost. Vrijdagavond en zaterdagochtend vroeg is het spitsuur bij de Gebroeders. En er is altijd wel wat. Iemand ziek, en lekke band, iets vergeten op de markt wat nagebracht moet worden. Een personeelslid heeft een vrij weekend, een bruiloft of wat anders waar hij/zij echt heen moet. Tsja, dan is duiven opwachten niet meer zo leuk. Of het gaat simpelweg helemaal niet omdat je weg moet om te  helpen. Dan wordt het een inspanning en is het geen ontspanning meer. Op maandag begon ik al naar het weerbericht te kijken in de hoop dat het  zulk weer  zou worden dat de lossing uitgesteld zou moeten worden.  Als de duiven op vrijdag los gingen probeerde ik wat extra personeel te regelen voor de zaterdagochtend. En dat lukte dan soms wel, maar dat kan je ook niet zes weken achter elkaar vragen. En echt lekker onspannen zit je dan ook niet op de duiven te wachten. Dit jaar hebben we het nog geprobeerd, aan alle ZLU  vluchten meedoen. Maar het is niet bevallen. Daarom doen we de komende jaren alleen nog mee aan Barcelona. Eén keer per jaar valt er wel wat te regelen. Bovendien is Barcelona meestal onze beste vlucht. Vandaar. Daarnaast hebben we ons weer dagfondduiven aangeschaft. De aankomsten van die wedstrijden zijn veelal op zaterdagmiddag, dan is de druk al weer een beetje van de kaasketel en kunnen we meestal wel weer naar huis om de duiven op te wachten. Maar misschien is het wel een straf die ik verdien, die lossingen op vrijdag. Ik zei altijd als er weer eens vergaderd moest worden  over het vliegprogramma of over het lossingstijdstip, "ga toch ZLU spelen, die mannen vergaderen niet, je doe mee of niet !" Tsja.... Dan doen we maar niet meer mee. Want het moet wel leuk blijven....... 

 

Peter 

Standplaats Assendelft 1

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

 20 januari

 Nieuwe aanwinst.

In november hebben we op de golden10 verkoop van "De Duif" een duivin gekocht van Cor de Heide. Een prachtduif met een weergaloze afstamming. Volgens ons pastte deze duif prima bij ons eigen soort.Ook zit er nog wat bloed van de Orhan in via Luc Sioen. En bovendien, in het verleden hebben we prima resultaten geboekt met afstammelingen van een duif van Cor de Heide die we aanschafte in 1997. Uit deze duivin kweekten we toen bijvoorbeeld de Tarkan en de Luana, goed voor de 40 en 47e nationaal Barcalona 2004 . Beiden bovendien goede kwekers.Dus, bij het bestuderen van de verkooplijst van de bovengenoemde verkoop viel deze duif ons op en wij togen naar Asten om te proberen deze dochter uit de jonge Don Michel(1e Asduif Barcelona ZLU 2011-2013) met de Naomi(1e internationale Asduif Barcelona 2013-2014 met 6e internationaal in 2014)te bemachtigen. Goedkoop was ze niet want er waren nog een paar liefhebbers die deze duif wel als aanvulling op hun kweekhok wilden hebben, maar uiteindelijk trokken wij aan het langste eind en ging deze duivin mee naar Assendelft. Omdat we ook op de dagfond weer serieus willen gaan meedoen en we nog wel een goed duivinnetje voor het kweekhok konden gebruiken kochten we op deze verkoop ook een duivin van Koen Minderhout, uit Super Dark. Ook schaften we ons een witte duivin aan van het soort van Marcel Wouters .Thuisgekomen deden we deze drie duivinnen tijdelijk  in een apart hokje, met de bedoeling ze zo rond Kerst te koppelen. Maar wat schetste onze verbazing na een tiental dagen.... De duivin van Cor bleek een doffer te zijn. Kijkt u nu zelf eens naar onderstaande foto's. Je zou toch zweren dat dit een duivin is. Mooi niet dus .Maar, beste sportvrienden,bij meerdere door ons in de jaren 80 bij Huib Oostenrijk aangekochte duiven was het geslacht zeer moeilijk te bepalen.De allereerste keer dat we bij Huib duiven kochten keerden we tevreden huiswaarts, maar zeiden wel tegen elkaar "Jammer dat het allemaal duivinnen zijn". Het bleken allemaal doffers te zijn.... En in de jaren daarna waren de beste duiven vaak die doffers die zo veel op een duivin leken. Zo hadden we de 062. Ook zo'n vrouwelijke doffer. Stamdoffer geworden....We hadden ook De Wegvlieger. Werd als hij te lang gescheiden zat homo. Kinderen van deze doffers gingen ook vaak door voor duivin, tot ze plots begonnen te drijven achter een andere duivin. Verrek... 't is een doffer. Waarom weet ik niet, maar zulke duiven kunnen ook heel oud worden. Dus, doffers die vreselijk veel op een duivin lijken ? Bij ons waren het de beste duiven. Misschien deze nieuwe aanwinst ook weer...

  Peter

  Late Cor

Late Cor

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

14 januari

Zoóóó jammmer

 

 

Tsja, beste sportvrienden. Dit eerste door mij geschreven stukje op onze vernieuwde website is nu niet meteen het vrolijkste. Het gaat over de teruggang van het aantal leden. En die terugloop, dat is jammer. Dat is zóóó jammer. Want wat is het een leuke hobby. Wat zou het leuk zijn als er een beetje aanwas van nieuwe leden zou zijn. Af en toe zie je wel eens een nieuw gezicht in de club, maar er verdwijnen er zo langzamerhand meer. De redenen waarom mensen met de duiven stoppen of er niet (meer) aan beginnen zijn ons allen bekend. Te veel aan huis gebonden zijn, te duur, geen tijd, geen prestaties op papier kunnen krijgen en ga zo maar door. Daar lang over doorzeuren heeft niet zo veel zin, volgens mij. Wat kunnen we zelf doen om niet helemaal kopje onder te gaan en ook de komende jaren nog met een respectabel aantal mensen in de duivenclub te verschijnen ? De nieuwe leden zullen voornamelijk uit eigen kring moeten komen. Een zoon of dochter,neef of nicht. Misschien de buurman. Grote promotieaktie's kunnen geen kwaad, maar volgens mij moet ieder van ons die met onze hobby is begaan proberen mensen warm te maken voor de duivenmelkerij. Nodig een familielid uit als de duiven thuiskomen, neem de buurman eens mee naar de duivenclub. Probeer wat ! Doe iets. Het helpt zeker niet om te zeggen: "ze moeten dit"of "ze moeten dat".Probeer de leden die er zijn te behouden. Als elk lid van de NPO dit jaar 2015 een lid wint, zijn we volgend jaar met dubbel zoveel !Mijn zoon geeft nu niet veel om de duiven, mijn dochter daarentegen is er wel een fan van. Het kleine hok achter op ons erf in Krommenie is nu "van haar". Alle duiven daarin ook. Vorig jaar waren we nog op de markt in Lier en kochten daar voor een habbekrats een paar duiven. Zij trots met haar mandje vale jongen ! In het Groen Huis aan de  markt waar we na afloop even wat gingen drinken moest een collega melker de aanwinsten bewonderen. Dat ze op de vluchten geen pijp tabak waard waren, klein detail. Wanneer gaan we weer naar die markt pap ? Prachtig toch ! Verder is ze net als elk jeugdlid verzot op roden, bonten en witten. Ook die lamme met zijn scheve vleugel moet blijven. Eigenlijk zou het voor de prestaties  beter zijn als er op haar hok op weduwschap gespeeld zou worden. Maar nestduiven zijn veeeel leuker.Die krijgen eitjes en daar komen jongen uit. Als ze om twaalf uur naar huis komt om haar broodje te eten, gaat ze vaak eerst even in het hok kijken wat er is gebeurd. En later op de middag weer eens, soms twee keer. Of ze sleept een vriendinnetje mee om de pasgeboren toppertjes te bewonderen. Daarom, laat maar lekker op het nest zitten. Tien keer per dag het hok in en uit en voeren alsof het varkens zijn ? Niet zo erg bij nestduiven. Laat haar maar lekker  begaan. Misschien heeft ze over tien jaar, als ze twintig is, nog steeds duiven. Als dat niet zo is, zou dat erg zijn? Nee, dat niet. Wel jammer. Zoóó jammer....

Peter

 

 Jongen Met DuifOud Hok

 

                          LEUK !                                                          JAMMER.....