De Gebroeders Brugemann bestaat uit  Kees, Peter en Jos.
Ook Colinda, de vrouw van Jos en Miela de vrouw van Peter maken  deel uit van de combinatie.

Gebroeders

Van links naar rechts Peter, Jos en Kees in het kaaspakhuis

 

 

Hun duivenhokken en kaaspakhuis staan aan de Noorderweg in Assendelft.

Historie.

Het was Lou Brugemann, de vader van de broers die de basis legde voor de liefde die ze allemaal hebben voor de duivensport. Lou was een duivenliefhebber pur sang die samen met zoon Kees een aantal duivenhokken had boven hun kaaspakhuis aan de Wilhelminastraat in Krommenie. Jos  was toen nog redelijk jong,  had wel interesse in de sport maar Peter kwam pas in beeld begin jaren negentig toen er werd overgeschakeld naar de grote fond.  Op de hokken in Krommenie werd al hard gespeeld, dat was in het begin van Lou zijn duivensportcarrière als herintreder . Lou was er een tiental jaren uit geweest toen de vluchten van zondag naar zaterdag gingen.  Zaterdag was en is de drukste dag op de markten waar Lou kaas verkocht.
In die tijd zat er een redelijk allegaartje aan duiven. Maar Lou en Kees wilde meer.
Er werd contact gezocht met Raoul Verstraete en diverse duiven kwamen naar Assendelft.  
Maar het was niet genoeg en ze zochten verder.  Hun grote opgang begon door de kennismaking met championhandelaar  op ruste, Charel Goossens uit Boortmeerbeek,  later Booischot.
Charel bezat een rijk kweekhok. Er kwamen kinderen van onder andere de Kleine Blauwe, de Fondman en de Geschifte van Gust Hofkens naar Assendelft die meteen hun kolonie op een hoger peil brachten.

Bij Charel Goossens

   Vader Lou met Charel Goossens  (1980)                                     Jos met Charel Goossens (1980)

Op een gegeven moment werden de duiven vanaf de hokken boven op het pakhuis in Krommenie teruggehaald naar het woonadres in Assendelft.
In Assendelft stonden een aantal kippenschuren die verbouwd werden tot duivenhokken.
Duivenhokken waarop vele kampioensduiven werden gekweekt en kampioenschappen werden behaald.
Een van de meest tot de verbeelding sprekende koppels, leveranciers van kampioensduiven aan de lopende band , was het koppel Kras Verstraete (uit Brave Zot x Vurige) x Vetbander Goossens (gekweekt uit de duiven van Philemont de Rijck uit Begijnendijk, wiens superhok door Charel Goossens was opgekocht). Zo werd de “249”uit dit koppel  beste vitesse duif van de Vredesduif competitie.
In 1983 werd zelfs het 1e kampioenschap van de NABVP , toen met 18000 leden, behaald. Dit kampioenschap werd vervlogen over de eendaagse fondvluchten en Bergerac. Een belangrijke rol hierin speelde de “256”, die duifkampioen van het Rayon (NoordHolland) werd, met kopprijzen op Etampes, Orleans en Ruffec.

De Oude Hokken Aaan De Dorpsstraat

  De oude hokken (verbouwde kippen schuren)

Kees Lou En Jos 1986

 Kees, vader Lou en Jos in 1986

 

 

De Gebroeders

De tijd stond niet stil en het oude pakhuis in Krommenie moest worden gesloopt, er werd besloten om een nieuw, modern pakhuis neer te zetten op het woonadres in Assendelft.  Met daar boven de ruimte voor de nodige duivenhokken.

Hokken Boven Het Kaaspakhuis

 Hokken boven het kaaspakhuis

 Tevens werd besloten, ook omdat de markthandel in kaas steeds drukker werd, het geweer van schouder te wisselen en hun successen op het programmaspel met vele hoogtepunten in te wisselen voor een nieuwe uitdaging, de overnachtfond. 
Er werden duiven aangeschaft bij Huib Oostenrijk, die samen met zijn kort daarvoor overleden broer Hein de beste Barcelona spelers van Nederland waren.
Zo werd bij Huib de “78-062” aangekocht, die een 11e, een 18e , een 25e en een 30e nationaal won op Barcelona en Perpignan.

Oude 62 En De Wegvlieger

 Twee stamduiven aangeschaft bij Huib Oostenrijk, links de Oude 62 en rechts de Wegvlieger,

Ook werd er aangeklopt bij Jan Moerman uit Wateringen, die de sterren van de hemel speelden met jongen van zijn rechtstreekse Wim Muller duiven. Verder kwamen er  duiven uit het wonder koppel van Gerrit v.d. Kruk uit Steenbergen.
Uit dit koppel vlogen twee broers de 6e en 8e nationaal Barcelona 1987, de zwaarste Barcelona uit de geschiedenis.
Ook kwamen er enkele Nipius duiven van Johan Reekers uit Vriezenveen.
Van Willem v.d. Burgh uit Maasland kwam er een duivin van het oude Aarden ras, de 04.
Gekoppeld aan een zoon van de Kleine Blauwe Hofkens werd dit ook een belangrijke pijler in de stamopbouw.
Ook de Theelen en Kuijpers duiven van Vertelman kwamen het kweekhok versterken

Helaas was Lou  ziek geworden,  hij heeft nog wel de nieuwe accommodatie gezien maar heeft de successen op de overnachtfond niet meer mee mogen maken.  Jos, Kees en ook Peter besloten de handen ineen te slaan en de combinatie Gebroeders  Brugemann was geboren. Alle duiven die niet geschikt waren voor het overnachtspel werden verkocht met “De Duif”  We schrijven begin jaren negentig.  Vanaf toen ging het crescendo met het  1000+ km  spel. Er werd verder gebouwd aan  het levenswerk van hun vader en er werd geoogst!

In 1993 vloog de Chiba (Moerman x Oostenrijk) de 3e nationaal Pau, terwijl twee weken later de Orhan (Moerman x Oostenrijk) de 5e nationaal Barcelona speelde. Dit op een afstand van 1248 kilometer.

In 1994 werd deze stunt herhaald, 3e nationaal Pau met de Tycha (Oostenrijk x Reekers) en twee weken later 8e nationaal op een loodzware Barcelona in de verre overvlucht met de Myra(Oostenrijk x v.d. Kruk)

Ook in 1995 en 1996 werden er aan de lopende band kopprijzen behaald. Eind 1996 werd er besloten om alle vlieg- en kweekduiven van 2 jaar en ouder te verkopen.
Dit gebeurde onder auspiciën van het blad “De Duif” (Jan Hermans) in zaal Jan Theelen in Buggenum
De verkoop werd een spectaculair succes, en de topduiven verhuisden voor veel geld , de meesten naar Japan.

Grote Belangstelling

  Grote belangstelling voor de totale verkoop in zaal Theelen , Buggenum

Jan Hermans Verkoopt De Orhan

  Jan Hermans verkoopt de Orhan

 

De kracht van de stam duiven bleek echter groot, met de tweejaarse duiven werd in 1998 al weer geschitterd op Barcelona, met de 10e en 18e  nationaal met de twee nestzusjes Sumara en Sumari, uit de Oostenrijk basis met 25 %  bloed van Vertelman & Zn.

Ook op Marseille werd een schitterende serie neergezet te beginnen door Marilla (Oostenrijk x Moerman) met de 6e nationaal1998.

De Barcelona tweeling  1998                                                                              De Marseille ploeg 1998

 

Keizer Kampioen ZLU

Huldiging als keizer van de grote fond van de ZLU in 1999

 

 

Hedendaagse basis overnachtfond

De basis van hun huidige overnachtfondkolonie bestaat onder anderen uit nazaten van bovengenoemde duiven met name afstammelingen van de Orhan en Myra, gekruist met duiven van Jan Roelofs, Alkmaar en Cor de Heijde, uit Made.

Verhuizing

De kaashandel  groeide en groeide, maar de opslagruimte groeide niet mee. Er werd naar een groter bedrijfspand gezocht, liefst met woning. Maar dat viel nog niet mee……    Toch kon er 2013 een prachtige boerderij met veel opstallen en ruimte gekocht worden  aan de Noorderweg in Assendelft. In een van de loodsen werd een nieuw koelhuis gebouwd voor de opslag van de producten van hun markthandel,  in een andere loods werd in de oostelijke nok een aantal vlieghokken voor de overnachtfondduiven gebouwd en aan de westkant verschenen de kweekhokken. Weer van die heerlijk droge en goed verluchte zolderhokken.  Achter het woonhuis werd een hok voor een andere discipline geplaatst, de dagfond.  Aan de voorzijde van de overnachtfondhokken verscheen een jonge duivenhok voor de nieuwe lichting overnachtfondduiven.
In het eerste weekend van juli 2013 werd er voor het laatst deelgenomen aan de wedvluchten vanaf het oude adres.
Het was een weekend met prachtig warm zomerweer en de wind op de kop
Het werd een succesvol weekend, van Barcelona werd de eerste prijs in de Fondclub NoordHolland behaald met de Myloe,(17e nationaal), van Chateauroux werd een kopprijs gewonnen met de Witpen Richard en van Montauban won de 724 de 7e in de Fondclub NoordHolland.

In 2015 zal gestart worden met 24 weduwnaars en duivinnen op de dagfond, 16 dagfondkweekkoppels en ca. 80 jongen. De start met overnachtfondduiven is buiten de 12 daarvoor bestemde kweekkoppels met 35 oude, 50 jaarlingen en met een 100-tal jongen. Alle overnacht- duiven worden op nest gespeeld. De dagfondduiven op weduwschap. De overnachtfond- en dagfondduiven worden strikt gescheiden op verschillende hokken gespeeld. Ook de verzorging is totaal verschillend. Een grotendeels verjongde kolonie duiven aan de Noorderweg, een kolonie met een simpel maar prima verzorgingssysteem, en verder een kwestie van goede duiven en geen poespas. 

Familiesport

Duivensport is bij de Gebroeders Brugemann een familiesport, het zijn sowieso mensen met een groot hart voor de dieren die in groot getal op het erf aanwezig zijn, katten, honden, varkens, paarden en bovenal duiven zijn rijkelijk vertegenwoordigd. Elk gezinslid is betrokken bij de duivensport, dat kan ook niet anders met een goed lopende marktkaashandel waaraan de mannen veel tijd besteden. Colinda de vrouw van Jos heeft een aantal paarden waarmee zij op niveau rijdt, verder verzorgd zij voor het grootste deel de nog prille dagfondkolonie die bestaat uit duiven van Rik Hermans, Rudi de Saer en Richard Faber. Dochter Lara ook verzot op paarden, helpt zo veel mogelijk bij de verzorging van de paarden en vooral de  jonge duiven. Peter zijn gezin is ook volledig betrokken bij de verzorging in Assendelft, maar zijn dochter Manisha heeft ook nog een eigen hokje op hun woonadres in Krommenie waar een puik aantal dagfondduiven verblijven. Kees helpt daar waar mogelijk is maar brengt toch de meeste tijd door op de diverse markten.

 

Miela

Miela Ramcharan, de vrouw van Peter, na haar overwinning op Marseille
in de Fondclub Noord Holland in 2011Colinda Jong

Colinda Pfersich, ook van jongsaf aan in de duivensport via haar vader Fred. Hier op 15 jarige leeftijd.Lara

Lara, de dochter van Jos en Colinda bij haar jonge duiven. En mak dat ze worden !

Manisha

Manisha, de dochter van Peter en Miela in het kweekhok met kleinzoon Leeuw, Marcel Wouters.
Witte, bonte en rode duiven zijn bij haar favoriet. Net als bij zoveel jeugdleden.

 

  

De toekomst

Na de verhuizing is het even rustig geweest qua prestaties, nu met weer volop op eigen erf gekweekte duiven hebben ze er weer meer zin in dan ooit en komt nog meer de nadruk op Koninginnevlucht Barcelona te liggen. Dat is immers de  vlucht waarop ze de meeste successen hebben behaald. Die 1250 km kunnen hun duiven aan. Ook bij liefhebbers die hun soort duiven op de kooi hebben zien we vaak dat Barcelona hun beste vlucht is.   In de toekomst zal het vizier ook weer op de dagfond zijn gericht, het soort spel waarmee hun vader Lou in de beginjaren kampioen van de NabvP werd.

De  Gebroeders zijn weer op weg.

 

Wij wensen u veel leesplezier.

Gerard Dekker.

 

 In Het Kweekhok

In het kweekhok

Vlieghokken Overnacht Fond

De vlieghokken voor de overnacht fond, boven de hokken voor de ouden, beneden voor de jongen.

DSC00600

 

Linksboven de vlieghokken voor de grote fond.

 Noorderweg

De locatie aan de Noorderweg, met de woning van Jos en Colinda, het kaaspakhuis en rechts de paardenstallen met daarboven de duiven hokken voor de grote fond.

 

 

 Dagfond Hok

 Het hok voor de dagfondduiven achter  de woning van Jos en Colinda.